Dessert en koek Ontbijt Vegetarisch Whole30 Whole30 ontbijt

Bananencake met courgette en kokos

Banaan courgette kokos cake | everydayhealthy.nl

Glutenvrij en suikervrij!

Deze superlekkere kokos courgette banaancake bakte ik al eens eerder maar toen zat er rijstsiroop in. Ik had echter nog drie overrijpe bananen liggen die echt op moesten (want al flink bruin) dus ik voegde drie bananen toe. In de oorspronkelijke versie zit 1 banaan. De structuur wordt door die extra bananen wel wat zachter maar zeker niet minder lekker.

Preworkout

Omdat ik tegenwoordig vaak heel vroeg train is dit het ideale snelle ‘pre-workout’ ontbijtje. Ik vind het namelijk niet lekker om vlak voor een intensieve workout een volledig ontbijt naar binnen te werken. Dat ligt nooit zo erg lekker op mijn maag, maar helemaal niks eten werkt ook niet. Dan word ik weer een beetje bleh halverwege de workout. Dus ik maak tegenwoordig een cake zoals dit. Snij de cake in plakken en vries die per twee in. Zo heb ik altijd een voorraadje cake en heb ik altijd een snelle snack als ik moet sporten.

Kokos courgette banaan cake | everydayhealthy.nl

En er gaat maar liefst een hele courgette in, dus heb je meteen een beetje groente naar binnen zo vroeg op de morgen. Als ik thuis kom na de training en weer fris gedoucht en aangekleed ben, eet ik meestal nog wel een echt ontbijt hoor. Dat is dan of een omelet met groente of yoghurt met fruit of zoiets. Dan kan ik er vervolgens tot ruim in de middag op teren.

Banaan courgette kokoscake | everydayhealthy.nl

En dan de naam

Het enige probleem dat ik met deze cake heb, is dat ik niet kan bedenken hoe ik het moet noemen: banaancake? Courgettecake? Kokoscake? Want alledrie is een beetje lange titel… Nu dus maar bananencake met kokos en courgette van gemaakt. En ach what’s in a name right?

O en die mooie glazen? Die zijn van Pip studio!

Print

Banaancake met kokos

Kokos courgette banaan cake | everydayhealthy.nl
 • Author:
 • Category: Ontbijt
 • Cuisine: Vegetarian

Ingredients

 • 3 bananen (geprakt)
 • 6 eieren (kamertemperatuur)
 • 1 tl vanille extract
 • 120 ml kokosolie
 • 1 el apple cider azijn
 • 1 grote courgette (geraspt en vocht eruit geknepen)
 • 75 gram kokosbloem
 • 1 el kaneel
 • 1/2 tl kardemom
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zeezout
 • 2 el geraspte kokos (voor erover)

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
 2. Bekleed een standaard cakeblik met bakpapier.
 3. Doe de bananen in een mengkom en prak hem met een vork. Voeg de eieren, vanille, kokosolie, appelcider en courgette toe en roer om te combineren.
 4. Zeef de kokosbloem, kaneel, kardemom, gember, bakpoeder en zeezout erbij en vouw door elkaar tot je een dik beslag hebt.
 5. Doe over in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de geraspte kokos en zet in de oven voor een minuut of 50 of tot goudbruin en gaar.
 6. Gaat de kokos aan de bovenkant te hard dek dan af met een stuk aluminiumfolie.
 7. Laat afkoelen voor je hem aansnijd.

Bewaren

Schrijf je in en ontvang gratis de gezonde recepten uit mijn kookboek Heerlijke Chaos

Je ontvangt een PDF met daarin het Gezonde hoofdstuk uit mijn boek. En daarnaast natuurlijk de nieuwsbrief!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment! Powered by ConvertKit

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Simone is foodfotograaf en foodblogger en maakt het zichzelf daarmee vaak niet al te makkelijk om op het goede (lees gezonde) pad te blijven. Bovendien is er zoveel informatie over voeding en gezondheid te vinden en spreken onderzoeken elkaar voortdurend tegen. Om te proberen wat orde in de chaos te scheppen is ze begonnen met Everyday Healthy. Simone volgt momenteel de opleiding tot natuurvoedingsadviseur.

2 Comments

Klik hier om een comment te plaatsen

 • Hi Simone,

  Als ik kokosmelk vervang voor boekweit, hoeveel heb ik daar denk jij ongeveer. Van nodig?
  Alvast bedankt,
  Groetjes!

  • Kokosmeel door boekweitmeel bedoel je denk ik? Dat is hetzelfde. Ik weet niet hoe het smaakt maar de hoeveelheid zal hetzelfde zijn. 75 gr boekweit dus

Welkom bij

Gezondheid: we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar hou zorg je ervoor dat je gezond blijft? Wat "moet" je eten en wat beter niet? En wat voor rol speelt beweging hierbij?

Op Everyday Healthy proberen we je wegwijs te maken in de wirwar van informatie die je links en rechts om je oren krijgt. En vullen we dat aan met lekkere recepten zodat je meteen aan de gang kunt!

I Quit Sugar

Categorieen

Nu aan het lezen