Enkel ellende Persoonlijk

In de medische mallemolen…

Je hoort er natuurlijk veel verhalen over: mensen die terecht komen in die rottige medische mallemolen en dan een sterk kastje naar de muur verhaal krijgen, maar eigenlijk verwacht je dan weer niet dat het jou overkomt.

Het AMC is een fijn ziekenhuis. Tenminste als je er in ligt. Ben je echter uit het ziekenhuis dan is het ineens een stuk lastiger. Zo kreeg ik te horen bij mijn ontslag dat er een afspraak opgestuurd zou worden voor het verwijderen van de hechtingen, wondcontrole en nieuw gips. Dat moest twee weken na de operatie plaatsvinden.

canstockphoto13625621

Echter, wat er kwam; geen afspraak. Dus ik besloot zelf te bellen en na enig heen en weer gepruts bleek ik de doktersassistente van de afdeling orthopedie te moeten hebben. Goed, gebeld, uitgelegd, patiëntennummer doorgegeven en afspraak gemaakt. Dat moest dan ineens wel op stel en sprong want ik was laat.

Maar toen kregen we het probleem vervoer. Ik kan niet lopen en in een rolstoel zitten voor langer als vijf minuten lukte op dat moment nog niet. Ik moest dus liggend vervoerd worden of in ieder geval met de beentjes in de lucht. “Dus het lukt niet in een auto?” Nee het lukt niet in een auto.

“Ja dan moet u bellen met de huisarts. Die regelen het vervoer voor de heenweg. Wij doen dan de terugweg.”

Klonk me al niet geheel logisch in de oren maar goed, ik ben de beroerdste niet, dus ik bel de huisarts.

“Nee hoor, dat wordt niet door ons geregeld. We hebben officieel nog niet eens een verslag ontvangen van het AMC dus we weten niet waar u behoefte aan heeft. U moet bellen met de ziektekostenverzekering en die moeten een machtiging afgeven dat het vergoed wordt.”

Dus ik bel met de ziektekosten verzekering en leg het verhaal voor de vierde keer uit.

“O wat vreselijk vervelend allemaal! En wat raar dat ze u naar ons doorsturen. Ja het is vergoed vanuit uw verzekering dus dat is geen probleem maar een arts moet daar goedkeuring voor afgeven dat u dat nodig heeft. Wij niet. Er staat hier; bellen van politie of brandweer maar het lijkt me nogal onzinnig om 112 te bellen om naar een ziekenhuis vervoerd te worden als het geen spoed is. Dus sorry maar ik kan u ook niet verder helpen.”

En dan zit je daar dus. In dat stomme ziekenhuisbed en je voelt je nogal machteloos. Want normaal zou je denken; ‘Fuck it. Ik regel het zelf wel op een of andere manier.’ Maar er is geen ‘een of andere manier’.

Dus toch maar weer het AMC gebeld en voorgelegd hoe mijn gesprekken waren verlopen met huisarts en ziektekosten verzekeraar. Gelukkig snapte de dame in kwestie ook dat het niet zo handig was allemaal en na even overleg gepleegd te hebben was het ineens allemaal geregeld en zou de ambulance  me op komen halen. Heel fijn. Dank.

Als ik zelf niet had gebeld voor het maken van een afspraak had ik hier over tig weken nog gelegen met diezelfde poot. Het feit dat ik daar zelf voor moet bellen vind ik verontrustend. Ook al snap ik best dat kerstperiodes overal wat chaotisch en niet standaard zijn, maar nu ben ík nog mondig. Hoeveel mensen zijn er niet die blindelings vertrouwen dat toezeggingen ook nagekomen worden? Dan ben je toch mooi de pineut.

Wijze les voor de volgende keer: meteen de vervolgafspraken inplannen!

Schrijf je in en ontvang gratis de gezonde recepten uit mijn kookboek Heerlijke Chaos

Je ontvangt een PDF met daarin het Gezonde hoofdstuk uit mijn boek. En daarnaast natuurlijk de nieuwsbrief!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment! Powered by ConvertKit

Over de auteur

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Simone is foodfotograaf en foodblogger en maakt het zichzelf daarmee vaak niet al te makkelijk om op het goede (lees gezonde) pad te blijven. Bovendien is er zoveel informatie over voeding en gezondheid te vinden en spreken onderzoeken elkaar voortdurend tegen. Om te proberen wat orde in de chaos te scheppen is ze begonnen met Everyday Healthy. Simone volgt momenteel de opleiding tot natuurvoedingsadviseur.

10 Comments

Klik hier om een comment te plaatsen

  • Goh, wat een gedoe allemaal. Kan je je voorstellen hoe mensen zich voelen die niet zo mondig zijn, vreselijk zeg. De beste wensen en veel sterkte verder!

  • Ja joh, je moet echt mee-dokteren…helaas! Hoevaak ik medicatie kreeg terwijl er een dag ervoor bijvoorbeeld afgesproken was dat ik daar mee zou stoppen. Het is dat ik even op het stripje keek. Niet leuk maar helaas wel nodig.

  • Ja, dat volledige medische circus moet nodig eens om de tafel gaan zitten om leidende protocollen op te stellen. Ik sta nergens meer versteld van en intussen heb ik het idee dat ik beter kan nadenken en beslissen dan dat hele circus bij elkaar. Nee, is niet leuk, zeker niet wanneer je er, zoals in jouw geval, acuut wordt ingegooid. Blijf kalm en ik heb één gouden tip: schrijf alles wat er gebeurt met je op in een boekje dat je altijd bij je hebt. Echt, ooit zul je er veel profijt van hebben.

    • Dat is een heel goed idee Nell. Ik heb wel alles opgeschreven maar niet op één plek. Ga morgen even aan Tom vragen of hij een leeg notitieboekje voor me wil pakken van boven (heb er gelukkig nog tig liggen. Haha)

Welkom bij

Gezondheid: we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar hou zorg je ervoor dat je gezond blijft? Wat "moet" je eten en wat beter niet? En wat voor rol speelt beweging hierbij?

Op Everyday Healthy proberen we je wegwijs te maken in de wirwar van informatie die je links en rechts om je oren krijgt. En vullen we dat aan met lekkere recepten zodat je meteen aan de gang kunt!

I Quit Sugar

Categorieen

Nu aan het lezen