Home » Gado gado op de paleo manier

Gado gado op de paleo manier

door Simone van den Berg

Delen is leuk!

Gado gado

Gado gado heb ik altijd al een vreselijk lekker gerecht gevonden. Ooit aten we op een boot ergens op de zee in de buurt van Komodo (Indonesie) de allerlekkerste ooit. En je wilt niet weten hoe dat keukentje er uit zag! Zo klein en dan toch de sterren van de hemel koken.

In de basis is het niet meer dan lauwwarme groenten, die traditioneel met rijst worden geserveerd en een pindasaus. Het is ook eigenlijk een vegetarisch gerecht dus het feit dat ik hier kip aan toe heb gevoegd is natuurlijk optioneel. Lekker maar ook zonder de kip is het een uitstekende maaltijd.

Bloemkoolrijst

Ik vervang de rijst altijd door bloemkoolrijst of broccolirijst. Voedzamer en ik vind het ook gewoon lekkerder. De pindasaus kun je vervangen door deze overheerlijke amandelsaus (die met nog veel meer dingen lekker is! Zoals bijvoorbeeld de gehaktballetjes in amandelsaus!)

Niet iedereen wil sperziebonen eten maar die kun je natuurlijk makkelijk vervangen door een andere groente naar keuze. Ik varieer er lustig op los, maar zorg wel dat de groentes allemaal even kort gekookt zijn. Natuurlijk kun je ook makkelijk een rauwe variant maken als je dat liever doet. Dat werkt uiteraard niet met elke groente. Sperziebonen rauw zijn giftig maar je snapt wel wat ik bedoel.

Paleo gado gado

Paleo gado gado

Yield: 3-4 personen
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 45 minutes

Ingredients

  • 1 bloemkool tot bloemkoolrijst gemalen (ik gebruik deze rauw maar je kunt het even kort roerbakken als je dat prettiger vindt)
  • 400 gr sperciebonen
  • 200 gr kipfilet in blokjes, gebakken
  • 75 gr tauge
  • 1 mango in blokjes
  • 1/2 komkommer in blokjes
  • 1 broccoli in kleine roosjes
  • 3 gekookte eieren

Satesaus

  • 1 potje amandelboter 170 gr
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 blik kokosmelk

Instructions

    1. Blancheer de broccoli en de sperzieboontjes even kort in kokend water. De broccoli echt een minuutje of 2-3, de boontjes iets langer. Het moet gaar zijn maar nog wel een goede beet hebben.
      De satesaus maak je door in een pannetje wat olie te verhitten. Hierin bak je de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
    2. Voeg nu de trassi (garnalenpasta) toe en de laos. Bak ook dit weer even mee en voeg dan de amandelboter toe.
      Als laatste doe je het blik kokosmelk erbij en roer je tot het een glad (min of meer glad) geheel vormt.
    3. Maak een basis in een kom met de bloemkoolrijst. Verdeel hierover de groentes, de kipblokjes en het fruit over twee flinke kommen. Doe wat van de saté saus erop en leg als laatste de gepelde eieren erop. Traditioneel eet je gado gado koud of lauwwarm.
      Serveer met de overige saté saus

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een comment achter

shares