Het bewaren van de balans

0
164

Balans

Ik kan er soms best eens een beetje moedeloos van worden: die eeuwige strijd om gezond te blijven eten, gezonde keuzes te maken en daarbij ook meteen nog de balans te bewaren.  Ik heb net een Whole30 achter de rug en zit nu midden in de zogeheten herintroductie. Een periode waarin je weer langzaam bepaalde voedingsmiddelen toevoegt en kijkt wat het effect daarvan op je lichaam is. Want – de naam zegt het al – de whole30 is niet een programma wat je langer dan 30 dagen wilt volhouden.

Daar is het niet voor bedoeld en bovendien zou dat het leven wel heel ingewikkeld maken. Want je wilt natuurlijk op een feestje best wel eens een nootje mee knabbelen of een stukje taart nuttigen of een wijntje of… de lijst is eindeloos lang. Ik merk dat ik af en toe doorsla in mijn gedachten. Ik wil gezond eten maar ik wil ook gewoon lekker leven. Dus waar leg je de grens?

80/20 regel

Mensen hebben het vaak over die beroemde 80/20 regel. Je eet gezond voor 80% van de tijd en voor de overige 20% eet je waar je zin in hebt. Maar 20% is best veel en bovendien wordt die 20% snel 25, 30 en voor je er erg in hebt is het 20% gezond en 80% ongezond… Haha… Ik hou erg van de uitspraak van Michael Pollan waarin hij zegt dat je alles kunt eten als je het maar zelf gemaakt hebt.

Wil je een hamburger eten? Prima, maar ren dan niet naar de MacDonalds maar maak hem zelf. Liefst ook nog het broodje zelf maken als je dan toch bezig bent, want die broodjes die je standaard koopt zitten vol met suiker en andere rommel. Homemade is the way to go. En dat geloof ik ook stellig.

Maar mijn geloof en mijn buik willen niet altijd helemaal op één lijn zitten. In de komende maanden ga ik uitpluizen hoe het nou eigenlijk zit en ga ik voor mezelf proberen om op een goede manier met voeding om te gaan. Niet krampachtig maar wel bewust. Werk aan de winkel!

 

 

 

Laat een comment achter

Please enter your comment!
Laat hier je naam achter