Het eetpatroon van Maaike van Colours and Cooking

1
62

Vandaag weer een post over het eetpatroon van – in dit geval – Maaike van het blog Colours and Cooking. Maaike is al jaren vegetarier maar sinds vorig jaar eet ze nu veganistisch. Op haar blog vind je behalve lekkere vegan recepten ook hotspots waar ze vegan serveren. Handig!

Hoe en waarom Maaike vegan is gaan eten lees je vandaag!

Processed with VSCOcam with g3 preset

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Hoi! Mijn naam is Maaike, ik ben 20 jaar en woon op kamers in Amsterdam. Ik eet sinds mijn twaalfde vegetarisch en sinds januari vorig jaar ook veganistisch (helemaal geen dierlijke producten). Op mijn blog Colours ’n cooking (coloursandcooking.nl) plaats ik onder andere vegan recepten en hotspots, deels om anderen te inspireren en helpen, maar vooral omdat ik het gewoon heel leuk vind om mijn kleurrijke eten (want: veel groenten) te delen. 🙂

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering?

Ik wist natuurlijk al jaren dat de vleesindustrie, nou ja, niet zo diervriendelijk was. Wat ik niet wist, was dat de zuivelindustrie daar eigenlijk gewoon onderdeel van is, en dus bijna net zo slecht. Ik wilde wel al een tijdje meedoen aan de VeganChallenge, maar had daar eigenlijk niet echt een motief voor, ik was gewoon nieuwsgierig. Bovendien woonde ik nog bij mijn ouders en hadden die niet zoveel zin om er rekening mee te houden. Toen ik achter alle feiten van de zuivelindustrie kwam (onder andere door documentaires én door het boek van de Groene Meisjes), woonde ik gelukkig inmiddels wel op mezelf, en toen ben ik drie weken gaan proberen of ik veganistisch zou kunnen eten. Niet lang daarna was ik helemaal om.

GOED1_IMG_8073_2

Kun je uitleggen waarom je zo eet?

Ik begon vooral ‘voor de dieren’; ik vind vlees eten niet ethisch, en als je kijkt naar de kleine ruimtes waarin kippen en varkens opgesloten zitten, en dat kalfjes direct bij hun moeder weggehaald moeten worden, geldt daar eigenlijk hetzelfde voor. Toen ik al vegan at, kwam ik echter ook achter alle milieueffecten van vega(n) eten – als veganist is je ecologische voetafdruk veel kleiner omdat vleesproductie heel veel water kost én veel CO2 uitstoot – en dat is nu mijn hoofdreden. Daarnaast is het gewoon heel lekker. 😉

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

Nee, ik geloof dat dat best wel meevalt. Mijn ouders koken altijd vegan(proof) als ik thuis ben, hoewel ze dat soms wel lastig vinden, en de rest van mijn familie is er ook wel aan gewend dat dit geen ‘fase’ is. Andere mensen die ik ontmoet zijn altijd vooral heel geïnteresseerd – maar ik moet ook wel toegeven dat ik in een vredig filterbubbeltje zit waarin veel mensen erg milieubewust zijn, haha.

IMG_6605

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Eerlijk? Ik heb geen idee. Ik volg wel allemaal blogs en ik heb kookboeken, maar uiteindelijk draait het er meestal op uit dat ik maar gewoon iets bij elkaar gooi. Op wonderbaarlijke wijze mislukt dat eigenlijk nooit! En als ik écht geen inspiratie heb, kan ik altijd nog terugvallen op studentikoze recepten als chili sin carne.

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Ik ga niet zo vaak op reis, maar ik moet toegeven dat het inderdaad lastiger is. Op skivakantie in Tsjechië heb ik een keer pasta zonder vis én room besteld (de serveerster keek me aan alsof ik gestoord was) en supermarkten in Frankrijk zijn ook niet altijd even veganproof. Toch houd ik het altijd wel vol, en vooral in steden zijn altijd wel leuke hotspots te vinden. Citytrips zijn dus sowieso nooit een probleem!

Wraps1-IMG_0598

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Mensen denken altijd dat vegans alleen maar fancy quinoasalades eten, maar de waarheid is dat mijn lunch ook gewoon uit boterhammen met hummus en pindakaas bestaat: prima mee te nemen. Ook voor ’s avonds zijn er genoeg opties om mee te nemen, zoals couscous, pastasalades of dingen met peulvruchten. En de AH to go krijgt ook steeds meer! Het verschilt natuurlijk wel of je in Nederland of in het buitenland bent, maar mijn ervaring is dat er altijd wel een oplossing te bedenken is. Bovendien: als je een goede reden hebt om je eetpatroon te wíllen volhouden, wordt het eigenlijk al veel makkelijk.

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net zo als jij te gaan eten?

Vooral proberen! Doe een keer mee aan de veganchallenge, of probeer het in kleine stapjes (bijvoorbeeld per maaltijd): het is maar net wat voor jou werkt. Oh, en bak vegan brownies, dan ben je gegarandeerd overtuigd. En als je ergens tegenaan loopt, zijn er genoeg mensen die je willen helpen! (De Vegan Nederland-Facebookgroep is sowieso een goeie om lid van te worden, trouwens.)

1 REACTIE

Laat een comment achter

Please enter your comment!
Laat hier je naam achter