Everyday Healthy

Het eetpatroon van Marleen van Smaakvol Glutenvrij

Foto Trent Lanz via Stocksy

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Ik ben Marleen Trompenaars, 23 jaar oud en wonen samen met mijn vriend in Eersel. Sinds oktober 2016 heb ik de diagnose coeliakie, waardoor ik dus levenslang een strikt glutenvrij dieet moet volgen. Ik kan namelijk al ziek worden van één kruimel gluten.

Kort na de diagnose coeliakie ben ik met mijn blog Smaakvol Glutenvrij begonnen. Op deze blog deel ik onder andere: recepten, praktische tips, productreviews en mijn ervaringen omtrent dagjes uit, vakanties en restaurants.

Sinds wanneer eet je op deze manier?

Ik heb op 17 oktober 2016 een gastroscopie gehad, om te kijken of ik mogelijk coeliakie zou hebben. Het was dan ook de bedoeling dat ik na dat onderzoek glutenvrij zou gaan eten, om te kijken hoe mijn lichaam daarop zou reageren. Op dat moment had ik nog een kleine hoop dat het maar voor tijdelijk was. Maar op 28 oktober 2016 kreeg ik helaas te horen dat ik coeliakie heb en dus levenslang glutenvrij zal moeten eten.

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering?

In juli 2016 heb ik een korte buikgriep gehad. Waarna mijn lichaam eigenlijk maar niet wilde herstellen. Zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de huisarts en vervolgens bij de internist beland. De internist heeft uiteindelijk dus de diagnose coeliakie vastgesteld.

Het vreemde vind ik nog steeds dat ik mijn hele leven nog nooit buikklachten of iets dergelijks heb gehad. En dit dus als het ware ineens is op komen zetten.

Maar van juli 2016 tot en met oktober 2016 ben ik in totaal 13 kilo afgenomen in gewicht. Dit komt doordat ik totaal geen eetlust had op een dag en dus ook maar heel weinig at. Verder lag ik nagenoeg de hele dag op de bank of op bed en kon ik nog geen tv kijken of een boekje lezen, omdat ik daar simpelweg geen concentratie en energie voor had.

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

Ik krijg geen commentaar op mijn glutenvrije dieet van mijn omgeving. Als dat wel zou zijn, zou ik dat persoonlijk ook erg raar en bijzonder vinden. Ik heb er zelf immers niet voor gekozen om coeliakie te hebben en het glutenvrije dieet te moeten volgen. Ik zou juist willen dat ik nog gewoon eens gluten kon eten, zonder daar ziek van te worden!

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Gelukkig heb ik het altijd erg leuk gevonden om te koken en te bakken.

Ik ben ook echt op zoek naar nog een aantal lekkere glutenvrije recepten om zelf te maken, zoals bijvoorbeeld bastognekoeken. Deze zijn glutenvrij helaas niet te krijgen en de recepten die ik tot nu toe heb geprobeerd van anderen komen nog niet dicht genoeg bij de echte bastognekoeken in de buurt. Ik vind het dan leuk om hier vervolgens mij aan de slag te gaan. Natuurlijk is zo’n recept niet perfect na één keer maken en vaak ook niet na tien keer maken. Haha! Maar daar ligt voor mij wel de uitdaging.

Mijn verdere inspiratie haal ik uit kookboeken of van het internet. Wel pas ik eigenlijk altijd nog recepten aan naar mijn eigen wens of maak ik ze glutenvrij!

Ook wil ik nog wel eens gewoon in de keuken gaan staan, wat proberen en maar zien wat er uit komt.

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Ik moet op vakantie wel net zo streng zijn als thuis, want ik weet dat ik met een klein foutje al één week ziek thuis kan zitten. In het ene land zijn ze bekender met het glutenvrije dieet dan in het andere land. Dat vraagt dan ook wel de nodige voorbereidingen, voordat wij op vakantie gaan. Voordat wij bijvoorbeeld een hotel boeken, controleer ik altijd of ik glutenvrij kan eten in het hotel of in de omgeving van het hotel.

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Dit vind ik een lastige vraag. Met het glutenvrije dieet ben je namelijk wel verplicht om jezelf aan het eetpatroon te houden, ook als je onderweg bent. Gelukkig zijn er talloze glutenvrije repen en tussendoortjes die je makkelijk mee kan nemen in je tas.

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net als jou te gaan eten?

Wat belangrijk is, is dat je pas glutenvrij gaat eten als bij jou de diagnose coeliakie of een gluten intolerantie is vastgesteld. Als je zelf vermoed dat je niet tegen gluten kan, is het van belang dat je  nog niet met het glutenvrije dieet start, maar dus eerst laat onderzoeken of dat dit echt zo is. Mocht je namelijk al glutenvrij gaan eten en later nog willen laten onderzoeken of je coeliakie hebt, dan moet je dan een aantal weken weer gluten gaan eten. Dat is meestal geen pretje om te moeten doen!

 

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al vanaf jongs af aan is Simone geinteresseerd in lekker koken. Door een ongeluk een aantal jaren geleden werd ze zich bewust van de invloed die voeding kan hebben op je gezondheid en begon de zoektocht naar de optimale manier om te eten. Simone heeft inmiddels de opleiding natuurvoedingsadviseur afgerond en Trainer hormoonfactor. Op dit moment is ze bezig met de opleidingen: Primal Health Coach, Overgang en voeding en Advanced Functional Nutrition.

1 comment

  1. Pingback: Geschreven gastblogs - Smaakvol Glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delingen