Everyday Healthy

Het eetpatroon van Mirjam van Ik ben glutenvrij

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie. Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want ook mijn 6-jarige dochter heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt – ook al is het maar 1 kruimeltje – dan worden zijn/haar darmvlokken afgebroken. Dat kan veel verschillende klachten veroorzaken als diarree of obstipatie, pijnlijke buik, depressiviteit, botontkalking, bloedarmoede en zwangerschapsproblemen. De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een streng glutenvrij dieet.

Gluten is een eiwit dat zit in o.a. tarwe, rogge, gerst en spelt. Het zit dus in brood, pasta en koekjes. Maar kan ook ‘verstopt zitten’ in heel veel andere producten zoals snoepjes, bouillonblokjes en vlees.

Daarnaast moet iemand met coeliakie goed op kruisbesmetting letten: Niet hetzelfde botervlootje waar normale boterhammen mee besmeert worden. Niet hetzelfde mes voor de kaasblokjes, als waar net die glutenbevattende worst mee is gesneden. En niet je lief zoenen als hij net een biertje heeft gedronken.

Op mijn website ikbenglutenvrij.nl plaats ik artikelen over coeliakie en ons glutenvrije leven.

Sinds wanneer eet je op deze manier?

Op 13 februari 2007 kreeg ik de diagnose coeliakie. Het onderzoek naar coeliakie bestaat in eerste instantie uit een bloedonderzoek. Als de uitkomsten van het bloedonderzoek en/of de klachten wijzen op coeliakie, krijg je een darmbiopt om dat te bevestigen. Pas daarna is de diagnose coeliakie officieel en mag je glutenvrij gaan eten.

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering?

Vanaf mijn 16e was ik regelmatig misselijk. Voor of na het eten lag ik vaak even op de bank en regelmatig ging ik tijdens een etentje even naar buiten om lucht te happen. Ik leerde er mee leven. In al die jaren ben ik maar twee keer naar de huisarts gestapt. Beide keren was het advies; gezond en regelmatig eten.

Op mijn 29e verjaardag was ik zo misselijk dat ik me ziek moest melden van mijn werk. Op die dag besloot ik dat ik ging stoppen met de pil. Misschien veroorzaakte die de misselijkheid? En ja, we hadden ook een kinderwens. Binnen 2 maanden was ik zwanger. Van een tweeling! Ik was zo gelukkig met die twee kleine kindjes in mijn buik.

Geheel onverwacht werden onze kindjes geboren. Veel te vroeg. Twee prachtige kindjes, zo helemaal onze kindjes. We zagen de hartjes kloppen, ze reageerden op onze aanrakingen, Boris had typisch Erik’s voeten, Sanne had typisch mijn knieën en neus en ze maakte  geluidjes. Zo mooi, zo af, zo volmaakt, maar nog veel te klein om buiten mijn buik verder te leven. Ze hebben allebei een uurtje geleefd en zijn toen gestorven.

Intens verdrietig waren we. Onze toekomst weggeslagen. En naast dat verdriet kreeg ik ook lichamelijke klachten: heftige diarree, buikkrampen, verschrikkelijk duizelig, misselijk, lamlendig en ik was in twee maanden meer dan 20 kilo afgevallen. Ik woog nog maar 44 kilo.

Ik belde regelmatig met de huisarts, maar mocht haast nooit langskomen, hij dacht dat het psychisch was. Ik drong ook niet aan, ik was nog te veel bezig met onze kindjes om me om mezelf te bekommeren. Totdat ik voor een nagesprek bij de gynaecoloog kwam. Hij zei: ‘Als de huisarts je niet doorverwijst naar een MDL-arts, dan doe ik het!’

Niet veel later kwam ik voor het eerst bij de internist. Hij herkende mijn symptomen meteen als coeliakie en na een bloedtest en een biopt mocht ik glutenvrij gaan eten.

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

Commentaar niet, wel vragen.
Deze beantwoord ik zo goed mogelijk. De meeste mensen in mijn omgeving hebben wel eens gezien dat ik ziek werd van gluten. En weten heel goed waarom ik glutenvrij moet eten.

Mijn reactie op gluten vergelijk ik met een voedselvergifting, gevolgd door een zware griep. Ik reageer veel heftiger dan vroeger op gluten. Sinds mijn darmen hersteld zijn, ben ik niet meer ‘alleen maar misselijk’.

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Voornamelijk van het groentepakket dat wij wekelijks krijgen. Elke dag probeer ik daar iets lekkers mee te maken. Hiervoor kijk ik bijvoorbeeld op glutenvrije blogs, in glutenvrije kookboeken en op de glutenvrije forums. Maar de meeste normale maaltijden zijn ook heel makkelijk om te zetten naar glutenvrij. Bij baksels is dat anders, glutenvrij meel reageert heel anders dan meel met gluten.

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Nee, op reis ben ik nog strikter dan thuis. Op reis wil ik zeker niet ziek worden!

Er zijn geen bestemmingen die ik over sla, wel restaurants. Als het moet, leef ik een aantal weken op rijst en bonen. Maar in de meeste landen is dat niet nodig.

Er zijn wel bestemmingen waar we heen gaan omdat we coeliakie hebben. Zo staan Zweden, Italië, Spanje en Engeland bekend als coeliakie-vriendelijk. En als we op reis gaan, zoek ik van te voren uit waar je goed glutenvrij kan eten. Zonder coeliakie waren we nooit terecht gekomen in dat leuke, typisch Tsjechische restaurant in Praag. Zonder coeliakie zou een dagje Apeldoorn nooit op mijn verlanglijstje staan (inclusief een bezoek aan de glutenvrije winkel aldaar).

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden. En denk buiten dat ‘broodje kaas’.
Weet wat je kan eten onderweg, waar je dat kan krijgen en zorg altijd voor een noodvoorraad in je tas: Een goed vullende reep, of een complete picknick. Bij bijna elke winkel (inclusief benzinestations) liggen vaak glutenvrije repen, fruit en nootjes. Denk ook eens aan yoghurt met pitten en zaden, rijstwafels met pindakaas of glutenvrije instant-maaltijden.

Laatst ging ik zeeroeien. We wisten van te voren nog niet of het Scheveningen of IJmuiden zou worden. Ik had van te voren restaurants op mijn telefoon opgeslagen waar ik veilig kon eten. En daarnaast had ik repen en broodjes in mijn tas zitten.

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net als jou te gaan eten?

Blijf gluten eten totdat je zeker weet of je coeliakie hebt of niet!
Het glutenvrije dieet voor iemand met coeliakie is heel anders dan voor iemand die ‘gewoon’ niet tegen gluten kan. Als je weet of je coeliakie hebt, weet je hoe streng je je aan je dieet moet houden. Kan je vertrouwen op je klachten (en deze soms voor lief nemen)? Of heb je ook kans op darmschade en daarbij behorende gevolgen zoals osteoporose en darmkanker?

Als je klachten hebt die op coeliakie kunnen duiden, ga dan naar de huisarts voor een bloedtest.

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Al vanaf jongs af aan is Simone geinteresseerd in lekker koken. Door een ongeluk een aantal jaren geleden werd ze zich bewust van de invloed die voeding kan hebben op je gezondheid en begon de zoektocht naar de optimale manier om te eten. Simone heeft inmiddels de opleiding natuurvoedingsadviseur afgerond en Trainer hormoonfactor. Op dit moment is ze bezig met de opleidingen: Primal Health Coach, Overgang en voeding en Advanced Functional Nutrition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

delingen