Everyday Healthy

Het eetpatroon van Sharon van Voedzo

Ik volg Sharon van het blog Voedzo al een hele tijd en heb zo haar verhuizing naar Amerika meegemaakt en haar zoektocht naar gezonde voeding. Ik hou van haar no-nonsense mentaliteit en het feit dat ze alles heeft geprobeerd om uiteindelijk uit te komen bij ‘gewoon’ gezond eten. Maar daarover vertelt ze hieronder meer! Sharon geeft online ook workshops en heeft daarnaast een mooi boek op de markt gezet!

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Hai! Ik ben Sharon Numan. Ik schrijf sinds 2010 over gezond eten op Voedzo.nl en heb daarin een hele ontdekkingsreis gemaakt. Waar ik van alles heb geprobeerd: zonder geraffineerde suiker, geen zuivel, geen gluten, geen tarwe, biologisch, groene smoothies, superfood poeders, Weston Price, zo veel mogelijk raw food. Zoals ik zei, heel erg veel. Inmiddels heb ik daar helemaal geen zin meer in en uiteindelijk deed het me ook niet bijzonder veel meer dan ‘gewoon vers eten’.

Op dit moment eet ik dus echt eten, vers, zoveel mogelijk plantaardig en niet teveel. Een beetje zoals Michael Pollan dat ook beschrijft met zijn: real food, mostly plants and not too much. Ik voel me hier ontzettend goed van, ik geniet van eten en van mijn leven.

Ik houd enorm van Food Freedom, wat ik zie als een gezonde relatie met eten, waarbij schuld en schaamte nooit een rol speelt en een goed, gezond, genadig en liefdevol zelfbeeld. Daarnaast vind ik soul food geweldig. Samen eten met vrienden, famiie, met z’n allen rond de tafel, kletsen, wijntje drinken, kinderen lekker spelen. Goede gesprekken, veel lol en genieten. Daar kan geen gezonde maaltijd tegenop J

Sinds wanneer eet je op deze manier?

In 2010 begon ik mijn gezonde toer en inmiddels eet ik alweer een aantal jaar lekker gewoon, normaal en in balans.

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering?

Ik begon vanwege mijn enorme dagelijkse hoofdpijn en ben toen de geraffineerde suikers drastisch gaan minderen. Mijn hoofdpijn is toen snel weggegaan en daardoor let ik nog steeds heel goed op mijn suikerinname, al kost dat me nu geen moeite meer. Als ik een aantal keer te veel suiker eet, krijg ik daar nog steeds hoofdpijn van. Daarna ging ik allerlei andere dingen proberen om me ‘nog beter’ te voelen, maar dat heb ik dus enkele jaren geleden ook weer laten gaan. Al die extra dingen kostten me ontzettend veel tijd en eigenlijk voelde ik me helemaal niet beter.

Heb je gemerkt dat het in Amerika anders of lastiger was om je eetpatroon vast te houden?

In Amerika is het eten een stuk duurder, en kant-en-klaar goedkoper. Ik houd van koken, dus op zich was dat niet lastiger. Met een klein budget is het wel behoorlijk puzzelen soms. Biologisch is vooral voor mensen met een groot budget.

Daarnaast hebben we in Nederland een aantal dingen die soms ‘beter’ lijken volgens de mening van sommigen, zoals speltbrood. In Amerika kun je dat op veel plekken niet kopen, zeker niet in het kleinere dorp waar ik woonde. En dan merk je opeens dat tarwe eigenlijk ook prima gaat.

En ja, dat zoete brood hoefde ik niet, dus ik bakte bijvoorbeeld mijn brood zelf.

Het fastfood weerstaan vond ik niet echt lastig. Uiteindelijk met een gezin is zelf koken echt wel goedkoper en ook behoorlijk wat lekkerder.

Gezond eten is uiteindelijk een eigen keuze en een gewoonte, dat kan gelukkig overal J

Kun je uitleggen waarom je zo eet?

Het is goed voor mijn gezondheid, maar ik geniet er ook ontzettend van. En dat is net zo belangrijk. Ik houd van koken, ik houd van lekkere dingen (ook chocolade, witte chocolade om precies te zijn). Dat moet ook gewoon af en toe kunnen. Voordat ik kinderen had was ik er meer mee bezig, maar mijn drie kinderen zorgen ervoor dat ik minder tijd heb om te koken, en ze hebben me geleerd dat zij ook veel belangrijker zijn dan de perfecte maaltijd

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

Nee, eigenlijk niet, en ook weinig gehad toen ik nog anders at. Het maakt me niet zoveel uit wat andere mensen ervan vinden, ik eet het tenslotte. Ik val mensen er dan ook niet mee lastig, en zij mij niet. Misschien helpt dat?

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Soms uit magazines, zoals Allerhande. Maar vooral wanneer ik door de winkel loop, of ideeën krijg in m’n hoofd. Soms zie ik opeens een maaltijd voor me en dan wil ik dat maken. Tegenwoordig maak ik netjes mijn planningen en dat is mijn allergrootste sleutel om het ‘vol te houden’. Planning is alles. En da maak ik mijn oude favoriete recepten en gebruik ik ook veel nieuwe inspiratie. Dat ontstaat vaak spontaan 🙂

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Ik ben niet strikt en ik volg geen enkele regel. Ik ben op vakantie dan ook niet anders dan thuis met eten. Als ik wat dagen iets meer eet dan ik echt nodig heb, dan heb ik daar ook vanuit mezelf genoeg van en stop ik daarmee. Dat heb ik thuis weleens en ook op vakantie. Ik ga het liefst op vakantie naar plekken waar ik echt de eetcultuur kan meemaken. Dit hoort echt bij mijn liefde voor soulfood 🙂 Ik geniet daar echt enorm van!

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Plan je eten en zorg dat je eet en bij je hebt wat je lekker vindt. Doe niet te moeilijk en wees niet te streng. Als je altijd een salade wilt eten, maar je hebt nooit tijd om die te maken, waardoor je vervolgens iets moet halen en dan ook een chocoladereep meepakt – dan zou ik een ander plan bedenken. Bijvoorbeeld die salade maken echt goed inplannen zodat je wel tijd hebt, of loslaten dat het perfect moet en wat snelle boterhammen meenemen.

Gezond eten meenemen vanuit huis is natuurlijk het makkelijkst. Maar als je ergens anders bent, kun je ook prima een goede keuze maken waar je ook bent. Mijn beste tip in dit geval is: eet wat je echt lekker vindt, en doe of/of. Dus geen 2 giga sandwiches met een reep chocolade en een grote latte aangevuld met een toetje. Dat is veel teveel. Dat is en/en/en/en. Eet met mate, kies iets waar je echt zin in hebt en blij van wordt, en leer jezelf het daarbij te houden.

En zorg dat je voldoende en regelmatig eet, zodat je niet zo’n honger krijgt dat je daarna een heel tankstation kunt leegeten.

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net zo als jou te gaan eten?

Bedenk welke gezonde dingen/maaltijden je lekker vindt, waar je van geniet. Relax. Ontspan. Probeer stapje voor stapje je gezonde gewoonten door te voeren. Schaam je nooit voor je eetgedrag en voel je nooit schuldig. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldoende hebt gehad. Wees vooral heel lief voor jezelf en nodig mensen uit om te komen eten!

Meer lezen? Check ook het eetpatroon van:

Simone van den Berg

Al vanaf jongs af aan is Simone geinteresseerd in lekker koken. Door een ongeluk een aantal jaren geleden werd ze zich bewust van de invloed die voeding kan hebben op je gezondheid en begon de zoektocht naar de optimale manier om te eten. Simone heeft inmiddels de opleiding natuurvoedingsadviseur afgerond en Trainer hormoonfactor. Op dit moment is ze bezig met de opleidingen: Primal Health Coach, Overgang en voeding en Advanced Functional Nutrition.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je het paleo maaltijdplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *