Het eetpatroon van Suus van Foodbandits

0
102

Het eetpatroon van Suus | everydayhealthy.nl

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Mijn naam is Suus en samen met mijn man Johann en teckel Moos (met name voor de kruimels) maak ik Food Bandits. Wij specialiseren ons in glutenvrij en vegan bakken en wij geven workshops over Food fotografie, styling en mijn Instagram verslaving.

Omdat mijn gezondheid helaas al jaren niet goed is, ben ik gaan kijken hoe voeding mij kan ondersteunen in het omgaan met deze gezondheidsklachten. Al lang voordat het een enorme trend was en iedereen doodmoe werd van alle quinoa. Ik vind het fijn om te merken dat je ook met een glutenvrij dieet of andere voedselallergieën de meest heerlijke maaltijden én gebak op tafel kan zetten. Ik kan zeker niet claimen dat ik gezonder ben door voeding maar het geeft mij wel een goed gevoel dat ik iets positiefs kan doen voor mijn lichaam en het is ook een fijne creatieve uitdaging. Net zoals al het onderzoek naar voeding blijf ik ook kijken naar wat wel en niet werkt. Op dit moment merk ik dat een glutenvrij dieet en veelal vegan eten bij mij het beste past.

Sinds wanneer eet je op deze manier?

Ik ben hier een jaar of 6 geleden mee begonnen. Ik kocht de boeken van Sophie Dahl en zij heeft een fijne balans tussen een decadente chocolade taart en boekweit met gegrilde groenten. Daarna vond ik de boeken en website van Kyra de Vreeze en My New Roots, wat ik fijn vind aan hun werk is dat de recepten niet alleen heerlijk zijn maar dat je er ook veel van kunt leren. Waarom eet ik zo? Wat betekent het en hoe houd je die momenten waarop je even stil staat bij wat je eet? En beiden weten ook dat je af en toe een dikke plak gegrilde zuurdesem met boter en zout moet eten. En ik deins ook niet terug voor hete patat met mayo.

Het eetpatroon van Suus | everydayhealthy.nl

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering

Helaas heb ik dus ME/CVS een ziekte waar weinig over bekend is en geen protocol voor is om hier mee om te gaan of om beter te worden. Dit is soms echt een uitdaging vooral in een land waar labels en vakjes erg belangrijk zijn voor artsen en verzekeraars. Ik lees veel blogs waarbij mensen claimen dat door gezond te eten een hoop klachten die zij ervaren verdwijnen – en hoewel ik alle aandacht voor wat bewuster te eten zoals minder pakjes en zakjes, biologisch en vooral minder dierenleed enorm toejuich – ben ik wel altijd heel voorzichtig met gezondheid claims. Ik hoop dat je je beter voelt en ik denk dat iedereen wel weet dat veel suiker en kant en klaar maaltijden nu niet de beste manier is om gezond te eten maar ik hoop vooral dat je lekker geniet van je eten en dit graag wil delen met anderen. Dit is ook mijn motivatie om Food Bandits te maken. Ik eet heerlijk en het geeft mij een hoop plezier en dit deel ik graag.

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

Soms vinden mensen het wel vreemd wat ik eet of zijn ze bang dat ik iets tekort kom. Ik denk dat veel vegans de proteïne vraag krijgen. Dat snap ik ook wel met alle tegenstrijdige informatie over eten. De ene dag ga je dood aan vlees en de volgende dag kun je absoluut niet zonder.  Nu denk ik dat je niet zo snel dood gaat en dat er bovendien nog wel eens vergeten wordt dat er veel aan je genen ligt. Dat en een beetje mazzel in het leven. Ik neem meestal zelf mijn eten mee omdat ik anderen er ook niet mee wil belasten en zolang het gezellig is wat maakt het dan uit wat je eet?

Het eetpatroon van Suus | everydayhealthy.nl

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Voor mij is Instagram een hele fijne inspiratie bron en er zijn zoveel blogs en apps die je kunnen helpen met makkelijke, gezonde recepten. Daarnaast koop ik ook nog steeds heel veel kookboeken en niet alleen voor de plaatjes.

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Ik ben soms iets minder streng maar door mijn ME kan ik sowieso niet zo vaak weg en  ook niet zo ver. Ik bereid mij dan ook echt voor. Ik heb altijd eten mee en het liefst heb ik van tevoren ook iets gebakken voor als ik een suikerdip heb.

En soms zelfs voor de eerste avond zodat ik ook niet in de verleiding kom om een verkeerde keuze te maken. Maar bij onze laatste reis naar Duitsland heb ik uiteraard wel een stuk sachertorte met koffie genomen. En dat was heerlijk. Als ik naar een stad ga kijk ik wel van te voren waar ik kan lunchen of koffie drinken met allergie vrij eten of snacks. En anders kun je altijd de Appie in rennen voor een bakje hummus en wat wortels.

Het eetpatroon van Suus | everydayhealthy.nl

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Het is even wennen en het is een investering maar voorbereiding is echt belangrijk. Je kunt dus niet meer zomaar op het laatste moment kiezen en dat is zeker de eerste weken even lastig. Maar uiteindelijk raak je ook daar aan gewend en leer je short-cuts kennen waardoor het je allemaal minder tijd kost.  Je zal ook merken dat je lichaam anders reageert op ongezond eten en dit geeft een extra motivatie. Elke zondag maak ik een weekplanning met wat ik ga eten en dan pas doet Johann boodschappen. Als je mij om 17:00 vraagt: wat wil je eten kom ik ook alleen op patat en pizza en dat ben ik op deze manier voor. Dan bereid ik het eten voor door alvast groenten te grillen, dit kun je dan zo eten of een soep van maken of een lekkere dip. Als  je ’s avonds kookt kun je alvast wat koken voor de volgende dag, het gaat maar om 1 pan extra. Of maak een bonen dip en eet wat rauwkost. Gooi wat groenten met een beetje soja saus en een avocado in een rijst papier wrap en je hebt ook een heerlijke maaltijd.

En wat Johann en ik sinds kort doen is een grotere maaltijd voorbereiden, dus echt een pan chili voor een compleet weeshuis zodat je hier op drukkere dagen van kan eten als je echt geen zin of tijd hebt om te koken.

Het eetpatroon van Suus | everydayhealthy.nl

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net als jou te gaan eten?

Wees lief voor jezelf. Het geeft echt niet als je een keer een pizza besteld en dan de volgende dag weer gezond eet. Netflix is nu eenmaal ook erg fijn met pizza. 🙂  Geef jezelf en je lichaam de tijd om te wennen aan een nieuw eetpatroon. Van het jarenlang ziek zijn heb ik geleerd dat je vaak veel sterker bent dan je denkt. Je kunt het echt!! Er was ooit een tijd dat ik echt verslaafd was aan McDonalds en de McTasty en ik goede vrienden waren. Ik moet er nu echt niet meer aan denken. Dus geef jezelf een kans om anders te koken en als het dan een keer nodig is om in de ballenbak van de Mac te dweilen dan moet je dat ook zeker doen.

Check ook:

 

 

 

Vorig artikel Sporten en voeding
Volgend artikelDag lieve pap
Simone van den Berg
Simone is foodfotograaf en foodblogger en maakt het zichzelf daarmee vaak niet al te makkelijk om op het goede (lees gezonde) pad te blijven. Bovendien is er zoveel informatie over voeding en gezondheid te vinden en spreken onderzoeken elkaar voortdurend tegen. Om te proberen wat orde in de chaos te scheppen is ze begonnen met Everyday Healthy. Simone is natuurvoedingsadviseur en trainer hormoonfactor.

Laat een comment achter

Please enter your comment!
Laat hier je naam achter