Het eetpatroon van Veerle Witte

0
122

Ik leerde Veerle kennen toen we allebei op een persreis gingen door het mooie Jordanië, inmiddels alweer ruim twee jaar geleden. Sinds kort is Veerle overgestapt naar een vegan lifestyle en hier vertelt ze waarom ze op deze manier eet.

Foto: Ina Peters via Stocksy

Vertel eerst even wie je bent en wat jouw eetpatroon is.

Ik ben freelance reisjournalist voor o.a. National Geographic Traveler en de oprichter van Travel Diaries, een platform waar reizigers zelf een reisdagboek kunnen vormgeven, delen en bestellen als gedrukt boek. Thuis eet ik alleen nog maar vegan, dus geen dierlijke producten meer. Buiten de deur probeer ik deze ook zoveel mogelijk te vermijden, maar ben ik wel minder strikt.

Veerle

Sinds wanneer eet je op deze manier?

Sinds iets langer dan een half jaar. Het begon met minderen van vlees en dierlijke producten en uiteindelijk gingen ze helemaal de deur uit, toen ik merkte hoe lekker en makkelijk het eigenlijk was.

Was er een specifieke aanleiding voor de verandering?

De documentaire ‘What the Health’ was voor mij een echte eye-opener. Ik was er al lange tijd fel op tegen hoe dieren in de bio-industrie behandeld worden en was me heel bewust van de negatieve effecten op het milieu. Wat ik alleen niet wist is hoe slecht dierlijke producten voor je zijn. Verwerkt vlees is kankerveroorzaker nummer één, slechter dan roken. De documentaire is nogal ongenuanceerd, maar er zit zeker een kern van waarheid in. En niet zo gek ook, als je kijkt op welke schaal er geproduceerd wordt. Vlees en zuivel wordt helemaal volgegooid met troep.

Kun je uitleggen waarom je zo eet?

Voor mijn gezondheid, de dieren en het milieu. Vroeger waren dierlijke producten een delicatesse en nu weten we eigenlijk bijna niks meer op tafel te zetten zonder vlees of zuivel. Als we allemaal flink zouden minderen met vlees dan zou het al zo’n verschil maken. Ik kan gewoon niet langer meer mijn ogen sluiten voor het vreselijke leed dat miljoenen dieren dagelijks moeten doorstaan. Daar walg ik van, en ik wil er niet langer aan meedoen.

Krijg je vaak commentaar van je omgeving op jouw eetpatroon? Zo ja, hoe ga je daarmee om?

De meeste mensen snappen het en hebben er ook respect voor. Er is natuurlijk ook steeds meer aandacht voor, en daarom ook meer begrip. Mensen vinden het vooral knap. Ik denk dat ik meer kritiek zou krijgen als ik een hele strikte vegan zou zijn, want dan creëert het ineens lastige situaties of moeten mensen rekening met je gaan houden. Ik merk wel dat ik daar steeds meer in de buurt kom. Geen vlees en zuivel eten went echt heel snel.

Waar haal je je dagelijkse kookinspiratie vandaan?

Ik heb een geweldig Indiaas vegan kookboek van Vegan Richa. Daardoor ben ik heel anders gaan koken, lekkerder dan ooit. Alle sauzen maak ik van scratch, met o.a. gember, uien, knoflook, tomaten, verschillende soorten noten en een enorm assortiment aan kruiden. Ik maak curries en dahls met tofu, linzen, kikkererwten en bloemkool. Ik sta wat langer in de keuken, maar vind het heel leuk. Ook vind ik het fijn dat ik precies weet wat we eten en dat er geen enkele kunstmatige toevoegingen in de gerechten zitten. Met een Magic Bullit maak je in een handomdraai de lekkerste verse sausen. Richa heeft trouwens ook een blog met moderne vegan gerechten, dus ik kook zeker niet alleen maar curries. Een paar weken terug heb ik nog haar vegan tiramisu fudge bars gemaakt, yummy!

Als je op reis gaat ben je dan net zo strikt als wanneer je thuis bent? En zijn er daarom bestemmingen die je overslaat?

Ik ben heel veel op reis voor mijn werk en dan merk ik dat het heel lastig is om vegan te eten. Het is ongelofelijk dat je op het vliegveld buiten een droog croissantje amper iets te eten kan kopen waar geen dierlijke producten inzitten. Op een persreis krijg je ook vaak standaardmenu’s voorgeschoteld en ik vind het vervelend om daar heel moeilijk in te doen. Bovendien krijg je vaak niet echt een lekker alternatief. Ik merk wel dat ik steeds minder trek heb in vlees, en probeer dat dan ook zoveel mogelijk te beperken. Ik kies op reis waar mogelijk voor vegetarische en visgerechten. Toch vind ik het lastig, zeker met ontbijt. Dan heb je als vegan vaak maar weinig opties. Of je moet dingen gaan eten met veel suiker, zoals brood met jam.

Heb je tips voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor moeite hebben zich aan hun eetpatroon te houden?

Neem voor onderweg eten mee van thuis, want op de luchthaven of – nog ergen – in het vliegtuig is het een ramp. Scheelt ook weer mooi geld. Ik geloof zelf dat je verder niet te streng moet zijn op reis, want je wil ook genieten. Ik hoorde hier pas een mooie podcast over. Dat het juist goed is om niet altijd streng te zijn voor jezelf, want dat je dan veel makkelijker terugvalt of je gewoonte loslaat, omdat het niet haalbaar is. Als iedereen parttime vegan zou zijn, dan zou de wereld er al heel anders uitzien.

Foto: Natasa Mandic via Stocksy

Wat wil je meegeven aan iedereen die ook overweegt net als jou te gaan eten?

Het belangrijkste dat ik wil meegeven is dat het helemaal niet zo moeilijk is als je denkt. Door vegan te eten, ben ik bewuster en daardoor veel lekkerder gaan koken. Begin met een aantal dagen per week en bouw het dan uit. Je hoeft niet gelijk helemaal all-in te gaan. Minderen is al fantastisch.Het helpt ook om een goed vegan kookboek te hebben. Wat ik super fijn vind aan die van Richa is dat het begint met een shopping list waarin ze alle kruiden en basisingrediënten noemt die je in huis moet hebben voor haar gerechten. Linzen, kikkererwten, kokosmelk, havermeel, cashewnoten, etc. staan bij mij standaard in de kast. Daardoor bespaar ik super veel geld op boodschappen, want vaak hoef ik enkel nog maar een paar verse ingrediënten te halen, zoals tofu, verse munt en bloemkool. Verder plan ik mijn week goed in. Ik bepaal in het weekend welke gerechten ik die week ga koken en doe daar boodschappen voor. Dat scheelt me weer veel tijd gedurende de week. Maar vegan koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vervang kip bijvoorbeeld eens met de vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager: die zijn heerlijk. Probeer die eens in de verse currysauzen van de AH, zonder toevoegingen ­– te vinden in het versvak. Beetje groenten erbij, rijst koken en je hebt een heerlijke vegan maaltijd op tafel! En je voelt je er écht beter door.

 

 

 

 

Laat een comment achter

Please enter your comment!
Laat hier je naam achter