Het verhaal van Griet..

0
204

Gezond eten? Misschien?…

Fruit? Bah… Groenten? Bah… Chips, koeken, chocolade, burgers, pizza… Mmmm, lekker! Zo dacht ik 5 jaar geleden nog over eten. Ik woog 120 kg toen ik 16 was. En dat is zo gebleven. Ik voelde me fit en gezond. Ik liep zonder problemen de trap op. Vier verdiepingen, dat kan toch niemand? De winkels waren fout, want ze maakten hun kleding te klein. Ik kocht mijn kleding bij de afdeling ‘grote maten’ dus had ik maar een 4XL nodig, terwijl je tot 8XL kon kopen. Dus, ik had toch nog niet de grootste maat? Mijn job bij een grote sportfabrikant vond ik leuk. Sporten deed ik niet. Daar word je moe van…

canstockphoto7881929

Ik kreeg een vriendin, en had enkele goede vrienden. Dus het leven liep op rolletjes, dacht ik… Maar toen werd ik ziek. Ik was 36 jaar, kreeg diabetes en had een verhoogd cholesterol level. Dus, ik mocht geen vetten meer, maar ook geen suikers. Zelfs ‘light’ producten werden me afgeraden. Ik wist perfect wat diabetes inhield, want mijn vader is al van jongs af suikerziek. Goh, wat was ik zielig! Maar, ik probeerde me flink aan mijn dieet te houden. Pff, dat was niet gemakkelijk. Wat miste ik de suikers! Afvallen was de boodschap. Dan zou, volgens de dokter, de diabetes verdwijnen en mijn cholesterol dalen.

Het lukte me niet. Ik hield mij aan mijn dieet, maar werd zo chagrijnig als het maar kon. Resultaat: ruzie thuis, en ik vond heel de wereld ‘kut’ en kon me dus gestolen worden. Dus, terug naar de dokter… Alternatief: een gastric-bypass. Ok, daar gingen we voor.

Nu, 5 jaar later, voel ik me echt kiplekker en gezond. Mijn gewicht zit nu op een ‘gezonde’ 75 kilo. Die gastric-bypass veranderde mijn leven EN mijn smaak. Voor mij geen frietjes meer. Bah! Maar wel lekkere en gezonde gerechten zoals tagines, fajitas, burrito’s, zomerse salades… Toch lust ik nog graag snoep zoals chips en koekjes. Maar mijn voorkeur gaat ’s avonds op de bank uit naar een pomelo of een boterhammetje met kaas, en niet meer naar de vette voeding.

Ik schoolde me om en werd leerkracht. In mijn lessen Nederlands probeer ik ook de jeugd bewust te maken dat ze gezond moeten leven. Nu loop ik vlot 3 verdiepingen de trap op. Daar zijn mijn leerlingen ook heel blij mee (not!) Sporten, daar doe ik nog steeds niet aan, want daar word ik ‘oh zo moe’ van. Maar gezond eten is nu wel een pak makkelijker, gewoon omdat ik het nu lekker vind. De gastric-bypass heeft mijn goesting echt veranderd, en dus de goesting in het leven. Ik sta vol zelfvertrouwen en met een maatje L voor de klas. Winkelen is nu ook voor mij leuk geworden…

Laat een comment achter

Please enter your comment!
Laat hier je naam achter