Home » Hoe maak je zelf amandelmelk?

Hoe maak je zelf amandelmelk?

door Simone van den Berg

Delen is leuk!

Zelf amandelmelk maken hoe doe je dat?

Hoe maak je zelf amandelmelk

Laat ik even beginnen met melden wat je vooral niet moet doen; de amandelmelk in de supermarkt kopen. Kijk maar eens op de verpakking wat daar allemaal in zit. En zelf maken is echt heel eenvoudig en bovendien weet je dan zeker dat er niet meer in zit dan wat er in hoort te zitten.

Amandelmeel

Het maken van amandelmelk is echter niet echt goedkoop. Amandelen zijn nu eenmaal geen goedkope noten. Je kunt voor het maken blanke amandelen gebruiken of – zoals ik hier deed – amandelen met schil gebruiken. Je ziet het terug aan de pulp die over is.

Van de pulp kun je trouwens heel goed amandelmeel maken. Zet de oven in dat geval op een graadje of 100˚C en spreid de pulp uit over een bakplaat. Zet voor ongeveer een uur in de oven en schep het halverwege een keer om. Als alles goed droog is kun je het bewaren voor je volgende recept met amandelmeel. Twee vliegen in een klap.

Met het amandelmeel kun je dan bijvoorbeeld weer dit lekkere tomatenbrood maken!

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken

Yield: 1 liter amandelmelk
Prep Time: 10 minutes
Additional Time: 8 hours
Total Time: 8 hours 10 minutes

Ingredients

 • 250 gr blanke amandelen
 • 1 ltr water
 • 3-4 dadels ontpit
 • vanille extract let op; door toevoegen van vanille extract is het technisch gezien niet meer whole30 compliant

Instructions

  1. Laat de amandelen eerst ruim 8 uur weken in koud water. Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
  2. Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandel in. Laat uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
  3. Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle melk eruit te halen.
   Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles voor ongeveer 3-4 dagen in de koelkast.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een comment achter

shares