Dieet & voeding

In de ban van Fermenteren

Fermenteren | everydayhealthy.nl

In de ban van fermenteren

Fermenteren; ik had er nog nooit van gehoord! Tot ik naar een kook- experience ging en er mee in aanraking kwam.

Huh, wat is fermenteren?

Het is eigenlijk een rottingsproces, of netter gezegd; een vóór vertering. Ik doe het met water, ik doe het met melk en ik doe het met groentes. Het eindproduct is gezond voor de darmflora en tevens een hulpmiddel bij de spijsvertering. En je hoeft niet eens zo ver te zoeken om een gefermenteerd product te vinden. Denk aan yoghurt, kaas,  maar ook aan augurken en de meest bekende, zuurkool.

Je hebt korte en lange fermentaties. Zuurkool heeft een week of zes nodig, maar zou na drie dagen al gegeten kunnen worden in bv salades. Zuurdesembrood is ook een fermentatie. Het brood smaakt een beetje zuur. De gluten zijn al aan het fermenteren geslagen en dat proef je.

Wat is fermenteren | everydayhealthy.nl

Bloem water en zout, is de starter voor het brood. Twee maal daags moet het gevoed worden met bloem en na 9 dagen heb je een moederdeeg om te gaan bakken. Meel wordt toegevoegd, zout en water. Het deeg moet wel een uur of 8 a 10 rijzen. Maar dan heb je ook wat. Als je het moederdeeg braaf 2x daags voedt, dan kun je er heel lang mee bakken. Pannenkoeken van dat deeg zijn echt niet normaal zo lekker! Op Youtube zijn vele recepten voor een goede zuurdesem starter te vinden.

De zuurkoolpot

Maar terug naar de zuurkool, ik dwaal af. Ik kocht een prachtige zuurkoolpot en ging drie witte kolen te lijf. Zout  erbij en aanvullen met water tot de kool onder water staat. Zuurkoolsteen erop, om de kool in het vocht   houden.

De melkzuren uit de zuurkool doen het werk. Ik had de pot op een tafeltje gezet in de huiskamer. Tot er wel een hele rare geur in de kamer hing. Ik gaf mijn hond nog de schuld, maar hij keek mij zo onschuldig aan met zijn bruine kijkers.

En in ene wist ik het: de zuurkool was aan het fermenteren! De pot is verhuist naar de schuur en daar mag het 6 weken blijven staan. En dan kan ik mijn zuurkool oogsten. Ikkanniewachte….

 

Schrijf je in en ontvang gratis de gezonde recepten uit mijn kookboek Heerlijke Chaos

Je ontvangt een PDF met daarin het Gezonde hoofdstuk uit mijn boek. En daarnaast natuurlijk de nieuwsbrief!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment! Powered by ConvertKit

Over de auteur

Willeke Schilder

Willeke Schilder

Willeke houdt van gezond en lekker eten. Ze komt uit Volendam en werkt daar momenteel in een souvenirwinkel. Ze heeft twee kinderen en een Golden Retriever Ze volgt momenteel de opleiding tot natuurvoedingsadviseur en hoopt daar in de toekomst meer mee te kunnen gaan doen!

Voeg comment toe

Klik hier om een comment te plaatsen

Welkom bij

Gezondheid: we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar hou zorg je ervoor dat je gezond blijft? Wat "moet" je eten en wat beter niet? En wat voor rol speelt beweging hierbij?

Op Everyday Healthy proberen we je wegwijs te maken in de wirwar van informatie die je links en rechts om je oren krijgt. En vullen we dat aan met lekkere recepten zodat je meteen aan de gang kunt!

I Quit Sugar

Categorieen

Nu aan het lezen

Niks missen?

Schrijf je in en ontvang gratis de gezonde recepten uit mijn kookboek Heerlijke Chaos

Je ontvangt een PDF met daarin het Gezonde hoofdstuk uit mijn boek. En daarnaast natuurlijk de nieuwsbrief!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment! Powered by ConvertKit