vegetarische paddestoelenburger met tofu | everydayhealthy.nl

Tofu

Toen ik begin 20 was at ik een aantal jaar vegetarisch. Ik heb dat al eerder verteld en ook dat ik daar een afkeer van tofu aan over heb gehouden. In die tijd at je tofu als je geen vlees en vis at. Punt. Vleesvervangers waren er verder nog niet echt en je moest het doen met dat wat je had: tofu dus. En ik vond (en vind) het gewoon niet lekker. De structuur staat me tegen en smaak zit er niet aan.

Vleesvervangers

Maar gezien het feit dat ik nu natuurlijk weer vegetarisch eet, vind ik dat ik tofu een tweede kans moet geven. Niet omdat dat het enige is maar gewoon omdat ik denk dat ik er meer uit kan halen. Verwacht dus hier binnenkort wat tofu gerechten. En als je zelf nog een waanzinnig lekker recept hebt met tofu dan hoor ik dat ook graag natuurlijk. Weet ik waar ik moet beginnen.

Vegetarische paddestoelburger met tofu en kastanje | everydayhealthy.nl

Deze burger komt uit de keuken van Donna Hay en bevat behalve tofu ook veel paddestoelen en water kastanjes. Waterkastanjes kun je in blik kopen bij de toko ( zie foto hieronder zodat je weet waar je naar moet zoeken) en het is een prima burgertje. Ik gebruikte hier normale mayo op de burger maar je kunt hem vegan maken door de mayonaise te vervangen door ei-vrije mayonaise. Ik gebruikte laatste de vegan mayonaise van Bio Bandits en vond hem erg lekker! Het smaakt een tikkie anders dan “gewone” mayo maar zeker in een dressing merk je dat verschil echt niet meer.

Vega burger met paddestoelen | everydayhealthy.nl

De burger heeft dus 150 gr tofu maar eigenlijk proef je dat totaal niet. Dus in dit geval vraag ik me af wat het nut is van het toevoegen van tofu. Behalve dan wellicht de voedingswaarde maar ik ben er nog niet van overtuigd. Lekkere burger, maar of dat nu door de tofu komt? Ik ga hem nog een keer proberen zonder tofu. To be continued dus!

Paddestoelburger met tofu en waterkastanje

Recept aangepast van Donna Hay. Maak de burgers niet te groot want ze vallen eerder uit elkaar dan een 'gewone' burger. Maak hem vegan door het ei te vervangen
Gang Main Dish
Keuken Vegetarian
Voorbereidingstijd 16 uur 43 minuten
Bereidingstijd 16 uur 43 minuten
Porties 4 personen
Auteur Simone

Ingrediƫnten

 • 150 gram champignons
 • 150 gram tofu stevige soort
 • 225 gram waterkastanjes uit blik, uitgelekt
 • 1 el tahini
 • 1 ei
 • 2 teentjes knoflook geplet
 • peper
 • zout
 • 130 gram boekweitvlokken
 • 2 el olijfolie
 • 4 broodjes
 • 1 komkommer in linten gesneden

Instructies

 • Doe de champignons in de kom van een keukenmachine en pulseer tot grof gehakt. Doe over in een grote kom. Doe de tofu en de waterkastanjes in de keukenmachine en draai tot ze fijn zijn.
 • Voeg het tofu mengsel, tahini, ei, knoflook, zout, peper en 2/3 van de boekweitvlokken bij de champignons en meng met de hand tot je een samenhangend geheel hebt. Vorm hier 2 of 3 burgers van.
 • Doe de overige boekweitvlokken op een bord en druk hier de burgers voorzichtig in tot ze rondom bedekt zijn met de vlokken. Verhit de olie in een pan op medium vuur. Bak elke burger 3 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.
 • Serveer de burger met linten van komkommer en een lekker pittige wasabi-mayonaise (of chipotle mayo ook lekker!)