Home » Paleo ingredienten en hun vervangers

Paleo ingredienten en hun vervangers

door Simone van den Berg
Paleo ingredienten en hun vervangers

Wat zijn typische paleo ingrediënten waar je mee te maken kunt krijgen als je overschakeld naar een paleo eetpatroon? In de basis natuurlijk heel veel groente en fruit, maar er zijn een aantal ingrediënten die handig zijn om in de keuken te hebben staan. Een overzicht!

Typische paleo ingrediënten en hun vervangers

Ahornsiroop wordt veel gebruikt als zoetmiddel en kan zowel in zoete als in hartige gerechten worden gebruikt. Te koop bij: Supermarkten en natuurwinkels. Makkelijk verkrijgbaar Vervang door: Honing Kokosbloesemsuiker Dadels
Arrowroot wordt gebruikt als alternatief voor maizena en is met uitstek geschikt voor het indikken van sauzen maar kan ook gebruikt worden als alternatief voor diverse meelsoorten. Te koop bij: Albert Heijn, Ekoplaza en online. Vervangen door: Arrowroot en tapiocameel worden vaak uitgewisseld als ingredient. Niet helemaal een op een hetzelfde maar vervangen werkt over het algemeen goed. In warme gerechten kun je ook johannesbroodpitmeel gebruiken als bindmiddel.
Veel gebruikt om te bakken maar denk ook aan een alternatief voor paneermeel bijvoorbeeld. Amandelmeel kan makkelijk vervangen worden door andere notenmeelsoorten. Verkrijgbaar: amandelmeel is goed verkrijgbaar in de gemiddelde supermarkt of online bijvoorbeeld bij pit-pit.com
Omdat paleobaksels geen gluten bevatten heb je iets nodig om je taart te laten rijzen. Hier kun je bakzout of baking soda voor gebruiken. Verkrijgbaar: Natuurvoedingswinkels en dergelijke. let op bij aankoop in de supermarkt dat er geen vreemde ingredienten in zitten. Vervangen door: Vervangen van bakzout kan bijvoorbeeld door bakpoeder of appelciderazijn.  
In tegenstelling tot de normale keuken wordt cacao in de paleo keuken vervangen door rauwe cacao. Verkrijgbaar: Supermarkt of natuurvoedingswinkels, online via pit-pit.com of puurmieke Vervangen: Je kunt cacao vervangen door carobe.
Carobe of johannesbrood komt van de johannesbroodboom en is een alternatief voor cacao. Ook goed te gebruiken als je het AIP protocol volgt en geen cacao wilt gebruiken.
Verkrijgbaar: O.a. online via pit-pit.com

Vervangen door:Cacao
Cashewnoten worden in de paleo keuken regelmatig gebruikt om een romig effect te geven aan sauzen. Een combinatie van cashewnoten en kokosmelk geeft bijvoorbeeld een heerlijke saus voor over een ovenschotel. Gebruik in alle gevallen wel rauwe cashewnoten en niet de al gebrande variant.
Verkrijgbaar: In de meeste supermarkten, online en natuurvoedingswinkels.

Vervangen door: Afhankelijk van het gebruik kun je de cashewnoten door andere noten gebruiken. Echter is de romige structuur van cashew wel uniek. Gebruik je het dus om iets romig te maken dan kun je het niet vervangen door een andere noot.
 
Cassavemeel is het meel van de cassavewortel en is goed te gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld amandelmeel in bakken.
Verkrijgbaar: Ik koop het online via pit-pit.com
Chufameel wordt gemaakt van de tijgernoten of aardnoten. Het wordt gemalen en kan vervolgens gebruikt worden in diverse hartige of zoete baksels. Ik vind het erg lekker en het geeft een beetje een nootachtige smaak.
Verkrijgbaar: Ik koop het via pit-pit.com

Vervangen door:Ik heb gemerkt dat je het goed kunt vervangen door amandelmeel of cassavemeel al is de smaak heel anders. Probeer het gewoon uit.
Coconut aminos wordt gemaakt van de kokosnoot en is een goede vervanger voor sojasaus in Aziatische gerechten. Lees hier meer over coconut aminos


Verkrijgbaar: Online oa via Unlimited Health of via Ekoplaza
Eieren worden in de paleokeuken veel gebruikt! Ontbijt, lunch of diner. Alles wordt lekkerder met een mooi eitje erbij. Zeker als je vegetarisch wilt eten zijn eieren een uitkomst.


Verkrijgbaar: Overal, maar kies waar mogelijk voor biologische eieren.Gebruik: In koken, bakken, als ontbijt, lunch, diner. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zoek op de site naar ingredient eieren voor veel opties.
Ghee is geklaarde boter waarbij het zuivelelement uit de boter is gehaald. Je kunt ghee makkelijk zelf maken volgens dit recept
Gebruik: Ghee kan hoog verwarmd worden dus goed te gebruiken voor bakken en braden en in zoete of hartige baksels als je geen kokossmaak wilt.

Verkrijgbaar : Ghee is tegenwoordig goed verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza of online via Puurmieke bijvoorbeeld
Honing is een zoetmiddel dat gebruikt kan worden in zowel hartige gerechten als zoete gerechten.
Verkrijgbaar: Kies voor goede honing. Die kun je meestal niet in de supermarkt vinden. Daar wordt over het algemeen honing verkocht die aangemaakt is met suikerwater. Beter is het om te kiezen voor een goede honing via een imker of online. Zoek op rauwe honing.

Vervangen door: Ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of dadelpuree
Kastanjemeel is een heerlijke toevoeging aan zoete gerechten zoals koekjes of taarten. Het heeft een nootachtige smaak en wordt gemaakt van gedroogde kastanjes die gemalen worden. Het is dus puur kastanje.
Gebruik: In zoete gerechten als vervanging van bijvoorbeeld amandelmeel
Verkrijgbaar: Online via bijvoorbeeld Puurmieke
Kastanjepuree is puree van kastanjes. De naam verklapt het al. Je kunt het gebruiken om te bakken maar ook om een nootachtige smaak mee te geven aan hartige gerechten.
Verkrijgbaar: Kastanjepuree is meestal goed verkrijgbaar rond de kerstdagen. Let wel goed op dat je de pure kastanjepuree koopt en niet de gezoete variant.
Kokosolie wordt veel gebruikt om te koken en bakken of om te gebruiken ter vervanging van boter in bepaalde gerechten.
Verkrijgbaar: Door de populariteit van kokosolie kun je het tegenwoordig overal verkrijgen. Let wel goed op of er geen andere ingredienten bij gebruikt worden. Best kun je kiezen voor rauwe kokosolie of extra virgin kokosolie

Vervangen door: Kan vervangen worden door olijfolie of ghee als het gaat om bakken in vet. In zoete gerechten beter door ghee vervangen
In gerechten waar room of melk wordt gebruikt kun je dit vervangen door kokosmelk of kokosroom. Het verschil in de twee zit in de hoeveelheid water die gebruikt is. Kokosmelk is dunner, kokosroom is dikker. het verschil is niet altijd even goed zichtbaar als je een blik of pak koopt dus even goed checken op de verpakking wat er precies in zit. Kies sowieso altijd voor de volle variant.
Verkrijgbaar: Supermarkt, toko of online

Vervangen door: In een gerecht waar kokosmelk wordt gebruikt kun je dit vaak goed vervangen door een andere notenmelk zoals amandelmelk of hazelnootmelk.
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt uit de nectar van kokosbloemen en is een vervanging voor geraffineerde suiker. Het is donkerder van kleur en heeft een heel andere smaak. Beetje een kruising tussen koffie en karamel.
Verkrijgbaar: Kokosbloesemsuiker is zowel online als in een goed gesorteerde supermarkt verkrijgbaar.

Vervangen door: Palmsuiker in baksels. Als zoetmiddel is het in het algemeen te vervangen door honing, banaan, dadels, ahornsiroop.
Kokosmeel is een glutenvrij meel dat gebruikt kan worden om te bakken. Het is vaak een vervanging van bijvoorbeeld amandelmeel maar kan niet 1 op 1 worden vervangen. Kokosmeel neemt enorm veel vocht op dus vervang je het in dezelfde verhouding dan wordt je bakgerecht waarschijnlijk te droog. Marike van Oh my pie schreef een artikel over het vervangen van diverse glutenvrije meelsoorten en wat de verhoudingen moeten zijn.
Verkrijgbaar: Kokosmeel kun je online kopen via o.a. pit-pit.com, puurmieke of in de winkel bij Ekoplaza of Albert Heijn.
Kokosrasp is heerlijk in bakgerechten, soms ter vervanging van paneermeel als het ergens over gestrooid wordt om een krokant laagje te krijgen.
Verkrijgbaar: Goed verkrijgbaar in supermarkt, toko of online

Vervangen door: Niet te vervangen
Notenmelk is de melk gemaakt van diverse soorten noten. Let op met kopen in de winkel dat er geen suiker en andere nare ingredienten zijn toegevoegd. Zelf maken kan bijvoorbeeld met dit eenvoudige recept voor amandelmelk
Verkrijgbaar: In de supermarkt vind je over het algemeen notenmelk waar van alles aan is toegevoegd. Labels checken dus. Bij Ekoplaza en online kun je wel goede melk vinden.

Vervangen door: Notenmelk kun je vervangen door kokosmelk.
Noten- en zadenpasta's worden veel gebruikt ter vervanging van bijvoorbeeld pindakaas in gerechten. Het kan een heerlijke smaak geven aan bijvoorbeeld een paleo gado gado versie, maar ook in dressings en sauzen.
Verkrijgbaar: Amandelpasta is nog wel redelijk goed verkrijgbaar in de supermarkt. Voor andere noten en zadenpasta's kun je kijken bij Ekoplaza of online via pit-pit.com of Puurmieke

Vervangen door: De diverse noten en zadenpasta's zijn meestal met elkaar uit te wisselen. Liever geen amandelpasta? Vervang dan bijvoorbeeld door cashewpasta enzovoort.
Olijfolie wordt gebruikt als vervanging voor bijvoorbeeld zonnebloemolie of andere plantaardige olien in bakken of in gerechten en dressings. Gebruik extra virgin olijfolie voor dressings en dergelijke. Milde olijfolie om mayonaise te maken of in te bakken.
Verkrijgbaar: Online, via natuurvoedingswinkels en supermarkt.

Vervangen door: Kokosolie bij bakken en braden. Niet vervangen door kokosolie in mayonaise en dressings. Vervangen door avocado olie bij gebruik in bv mayonaise
Palmsuiker kan gebruikt worden ter vervanging van kokosbloesemsuiker of als zoetstof in het algemeen.
Verkrijgbaar: Toko of online

Vervangen door: Kokosbloesemsuiker
Santen is een geconcentreerde vorm van kokos en wordt verkocht in een blok. Je kunt dit goed gebruiken in curry's bijvoorbeeld. Aanlengen met water tot de gewenste dikte.
Verkrijgbaar: Toko, supermarkt, online

Vervangen door: Kokosroom
Tapioca is een prima bindmiddel in sauzen of in bakgerechten.
Verkrijgbaar: In toko's of online

Vervangen door: Arrowroot of in kleine hoeveelheden door kokosmeel
Vanillepoeder is het poeder van de gemalen vanilleboon en erg handig om te gebruiken in bakgerechten waar vanille essence wordt gebruikt. Vanillepoeder heb je minder van nodig, omdat het behoorlijk geconcentreerd is.
Verkrijgbaar: Natuurvoedingswinkels en via puurmieke.

Vervangen door: Vanille essence.
Vissaus is een Aziatische smaakmaker. De meeste commercieel verkrijgbare vissauzen bevatten een beetje suiker.
Verkrijgbaar: toko, supermarkt en online

Vervangen door: zout en/of trassi