Stoofschotel met zoete aardappel en zwarte bonen | everydayhealthy.nl

1 week achter de rug

De eerste week vegetarisch eten is achter de rug. Mocht je het gemist hebben, ik heb besloten voor vegetarisch te gaan en veganistisch voorlopig te laten wat het is. Die overstap is me nog even te groot. Vegetarisch dus… Het gaat op zich goed, ik heb er niet heel veel moeite mee om geen vlees of vis te eten, maar merk wel dat sommige dingen ook dierlijke producten in zich hebben die je je misschien niet meteen had gerealiseerd. Neem nu het geval kaas. Ja je hebt natuurlijk vegetarische kaas, maar veel kaas is gemaakt met stremsel. En ondanks dat je wel vegetarisch stremsel hebt is dat zelden het geval bij de ‘gewone’ kaas. Is het stremsel van kalveren (dat is meestal het geval) en ja voor het verkrijgen van dat stremsel is het slachten van het kalf een vereiste. En dus niet vegetarisch.

Ik wist dat dus eigenlijk wel, maar was het compleet vergeten. Pas toen ik een plakje kaas naar binnen aan het werken was, werd ik daar fijntjes op gewezen door Alexandra. Hahaha… Ok, oeps momentje dus. Maar goed ik ben beginner he dus dat soort dingen gaat vast nog wel een keer gebeuren. Dat iets gelatine blijkt te hebben zonder dat je het weet of nou ja, dat soort zaken.

Omdat het me leuk lijkt ga ik ook een aantal vegetarische vleesvervangers uitproberen en reviewen. Er schijnen dingen te zijn die echt niet van vlees te onderscheiden zijn. Maar is dat dan getest door mensen die al jaren geen vlees hebben gegeten (en misschien vergeten zijn hoe het ook alweer was) of door mensen die wel vlees eten? Hoe dan ook: ik ga mijn onpartijdige mening geven.

Hoezo nepvlees?

Het grappige is wel dat ik altijd heb geroepen dat ik het maf vind om een product als vegetarische kip op de markt te brengen. Noem het dan anders. Maar “vegetarische kip” is een soort tegenstrijdig iets. En ondanks dat ik dat nog steeds vind, ben ik nu ook wel heel nieuwsgierig naar wat het precies is en hoe het precies smaakt. Ik ben natuurlijk ook niet gestopt met het eten van vlees omdat ik het niet lekker vindt. Dus dat is een verschil. Anyway, afgezien van de naam komt hier dus een review van alle vleesvervangers die ik heb uitgeprobeerd. Als eerste de ‘Speckjes’ van de Vegetarische Slager.

Mijn review volgt binnenkort!

Voor nu heb ik een recept voor jullie van Deliciously Ella maar dan aangepast naar een soort snelle versie. Dit is namelijk officieel een stoofpot en moet de zoete aardappel gaar stoven in de tomaten voor een uur. Daar kwam ik achter toen ik thuis kwam. En geen zin had om nog een uur te moeten wachten dus de zoete aardappel gekookt in een pannetje en toegevoegd aan de rest. Werkt ook prima en is tien keer sneller!

En sorry maar de foto is de volgende dag gemaakt en dan ziet het er wel iets minder smakelijk uit. Smaakt wel nog steeds prima!

Zoete aardappel snelle stoofschotel met zwarte bonen

Recept aangepast van Deliciously Ella, Elke dag
Keuken Vegan, Vegetarian
Voorbereidingstijd 16 uur 43 minuten
Bereidingstijd 16 uur 43 minuten
Porties 4 personen
Auteur Simone

Ingrediënten

 • 300 gram zoete aardappel oranje.
 • 1 rode paprika
 • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl komijn gemalen
 • 1 tl koriander gemalen
 • zout
 • peper
 • 200 gram zwarte bonen uitgelekt en afgespoeld
 • 100 gram spinazie

Instructies

 • Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Snij de rode paprika in gelijke stukken en verwijder de zaadlijsten.
 • Kook de zoete aardappel tot beetgaar in ruim kokend water met een beetje zout. Giet af en zet even apart. In de tussentijd verhit je wat olie in een wok en bak je de paprika tot glazig. Voeg knoflook, chilipoeder, komijn, koriander en zout en peper toe. Bak even mee en voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat even vijf minuten pruttelen.
 • Voeg de zoete aardappel en de uitgelekte zwarte bonen toe. Doe als laatste de spinazie erbij en roer het geheel even door tot de spinazie is geslonken en de bonen en zoete aardappel zijn opgewarmd.

Notities

Serveer de stoofschotel zo of geef er rijst, quinoa of een geprakte avocado bij. Ook lekker met kokosyoghurt of - als je wel zuivel eet - griekse yoghurt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren