Delen is leuk!

Tomatenbrood | everydayhealthy.nl

Paleo

Als je al een tijdje paleo eet dan is de kans groot dat een van de dingen die je wellicht mist, het gemak van een snee brood ’s morgens. Maar gelukkig zijn er goede alternatieven! Dit tomatenbrood is makkelijk om te maken en doet het prima als ontbijt. Lekker met een gebakken eitje bijvoorbeeld!

Tomatenbrood | everydayhealthy.nl

Tomatenbrood dus!

Het is niet werkelijk een brood en de basis is amandelmeel. Maar het vult en je kunt er makkelijk een voorraadje van maken. Ik maak het brood en vries het per 2 plakjes in. Op die manier kan ik het eventueel ’s morgens uit de vriezer halen, even ontdooien in de broodrooster en klaar.

Het brood is wat droger dan je gewend bent waarschijnlijk, dus ik los dat op door er een smeuiige avocado op te doen. Soms met een gekookt eitje (ja heb je dat ei weer, maar het is toch anders) en soms met nog wat verse tomaatjes of een plakje gerookte zalm.

Let op welke zongedroogde tomaatjes je gebruikt!

Ik let altijd goed op welke zongedroogde tomaatjes ik koop. Althans ik kijk of er geen suiker en andere rare toevoegingen in het potje zitten, maar zoals ik laatst tot de ontdekking kwam: sommige zongedroogde tomaatjes zijn echt verschrikkelijk zout. Met als gevolg dat mijn laatste brood ineens veel te zout was. Alternatief is om je tomaatjes zelf te drogen (dit kan in de oven. Ik zal het recept hiervan ook binnenkort geven) maar ik heb ontdekt dat de potjes met semi zongedroogde kerstomaatjes minder zout zijn. Die verkopen ze onder andere bij de Albert Heijn. Ik weet het merk even niet maar zal dat opzoeken volgende keer dat ik in de winkel ben en dan hier toevoegen. Maar proef in ieder geval dus even.

Tomatenbrood | everydayhealthy.nl

Probeer ook eens deze banaan courgette cake als ontbijt!

Tomatenbrood

Yield: 1 brood
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 40 minutes
Total Time: 50 minutes

Ingredients

  • 200 gram amandelmeel
  • 2 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 eetlepel gedroogde kruiden, Italiaanse, Griekse of provencaalse kruiden
  • verse peper en zout
  • ┬Ż theelepel zuiveringszout, natrium bicarbonaat
  • 50 gr hazelnoten
  • 200 gr zongedroogde tomaten, kleiner gesneden
  • een scheutje citroensap
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel kokosolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng in een ruime kom het amandelmeel , zonnebloempitten, de pompoenpitten, kruiden, peper, zout en zuiveringszout. Meng het goed door elkaar.
  3. Snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Voeg dit bij de andere ingredi├źnten in de ruime kom. Voeg nu ook het citroensap toe. Goed roeren.
  4. Klop in een aparte kom 4 eieren goed los bij voorkeur met een mixer. Voeg dit eveneens toe bij de rest. Roer goed. Smelt ten slotte de lepel kokosolie zacht in een pannetje en giet dit bij het geheel. Meng nu alles goed door elkaar.
  5. Bekleed je bakvorm met bakpapier en schep het deeg in de vorm. Het moet een stevige specie zijn. Druk het aan met de bolle kant van een lepel.
  6. Dek je vorm af met aluminiumfolie. Zet het ca 20 minuten in de oven op 180 graden.
  7. Haal dan de folie eraf en zet nogmaals 20 minuten in de oven. Het brood gaat een beetje rijzen en wordt mooi bruin.
  8. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Snij in plakken en bewaar in de vriezer voor snel gebruik

Notes

Aangepast van Marjolein Dubbers